Hedef: Candida albicans ve Streptococcus mutans ortodontik braketlere tutunmasını değerlendirmek ve farklı braket bileşimlerinin tutunma üzerindeki etkisini tespit etmek.
Materyaller: Örnek braketler metalik, seramik ve kompozit braketten oluşturuldu. İki bakteri türü ise Streptococcus mutan ve Candida albicans olarak belirlendi.
Metot: Farklı braket tiplerini ve bir kontrol grubunu içeren 4 tane deneysel grup oluşturuldu. Her braket tipi ve kontrol için ya Streptococcus mutan, Candida albicans ya da 2 bakteri türünün kombinasyonu ortodontik braket içeren sıvı şişelerine enjekte edildi. Bu braketler48 saat boyunca geliştirildi. Daha sonra braketlere tutunan bakteri sayısı tarayıcı elektron mikroskopisi kullanılarak sayıldı.
Sonuçlar: Bu çalışmanın sonucunda en fazla tutunmanın Candida albicans ile meydana geldiği görüldü. En yüksek tutunma kompozit brakette oldu, onu seramik ve metalik braketler takip etti. 3 farklı braketteki Streotococcus mutans tutunması istatistiksel olarak önemli değildi. 2 bakteri birleştirildiğinde yine kompozit braket en yüksek tutunmayı gösterdi, seramik ve metalik braketler ise onu takip etti.
Karar: Mikroorganizmaların tutunma ve ortodontik braket üzerinde büyüme kapasitesi braket bileşimine bağlıdır. Metalik braket maya tutunmasını düşürürken kompozit braketler tutunmayı kolaylaştırdı.
Makale Bilgileri:
Yazar: brusca MI, Chara O
Makale Adı: Influence of Different Orthodontic Brackets on Adherence of Microorganisms In Vitro.
Kaynak: Angle Orthod 2007; 77 (March): 331-336